Новини

юли 2, 2018

Тайната на новия хладилен агент на „Honeywell“

САЩ: Разработеният от „Honeywell“ хладилен агент, който е незапалим и с нисък GWP (потенциал за глобално затопляне) – алтернатива на R410A предизвика огромен интерес, но какво има в него? Cooling Post може би знае отговора.

Предходната публикация за потенциален нов заместител на хладилния агент за климатични системи R410A създаде значителен интерес в световен мащаб. От публикуването на информацията досега (27.06.),  Cooling Post има повече от 6000 посетители, които много искат да научат повече. Особен интерес очаквано има от Европа, където поради изискванията за намаляване на флуоровъглеродите, R410A достигна изключително високи цени и затруднения с доставките. А досега, нямаше алтернатива на R410A, с по-нисък GWP (потенциал за глобално затопляне) за по-големите системи, включително за VRF-системите.

Новият хладилен агент Solstice N41, сега посочен като R466A не се очаква да бъде наличен преди 2019. „Honeywell“ засега пазят в тайна други подробности, но Cooling Post може би разкри някои от отговорите за неговите химични съставки.

Ние смятаме, че новият хладилен агент съдържа два компонента, които ще бъдат добре познати на потребителите на R410A – R32 и R125. Пропорциите на сместа обаче са много различни: R32 пак е близо 50% от сместа, но съотношението на R125 е значително намалено.

Ключовият трети компонент и главната приина за незапалимостта на тази смес е CF3l (Трифлуоройодометан) – относително нов газ, който не е използван преди в хладилни агенти. Предотвратяващият запалване CF3l се предполага да бъде смятан за заместник на халон 1301.

Тайната на новия хладилен агент на honeywell

Молекула на трифлуоройодометана

Важно е, че CF3l също и значително допринася за ниския GWP (потенциал за глобално затопляне) на Solstice N41. Новият газ съставя 39,5% от новата смес (R32 е 49%, а R125 е 11.5%), а неговият 100-годишен GWP е по-малък от 1 (по-точно 0,4).

Тези пропорции на сместа биха дали на новия хладилен агент GWP от около 733, което е съвсем малко по-високо от това на R32 с GWP=675, но с нулева запалимост.

И Solstice N41, и CF3l са все още в процес на одобрение от ASHRAE (The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers).

Cooling Post смята също, че първоначалните изпитания са показали, че Solstice N41 има по-висока ефективност от R410A и в охлаждане, и в отопление, но е с малко по-нисък капацитет. В допълнение, той не показва високата нагнетателна температура на R32 и има добро смесване с полиестерните масла.

Cooling Post потърси потвърждение на информацията по-горе, но досега „Honeywell“ нито са отрекли, нито са потвърдили дали тази информация е вярна. Те обаче потвърдиха, че потенциалът за глобално затопляне GWP на Solstice N41 е под 750.

Източник: coolingpost.com

Статията е продължение на Honeywell обяви важно научно откритие за R410A

Новини , , , , , , , ,
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy