Новини

октомври 13, 2017

Комфортната температура през зимните месеци е ключова за здравето и подпомага работоспособността

Стане ли дума за офис среда, терминът „топлинен комфорт“ започва да се чува все по-често. Здравият разум подсказва, че идеалната температура в офиса силно допринася за нивото на продуктивността. Дори няколко градуса разлика могат да окажат сериозно влияние върху работоспособността и фокуса на вас и вашите колеги. Разбира се, температурата не е всичко – например осветлението, столовете и работната ви станция също оказват влияние, но температурата си остава един от най-важните фактори.

През годините много изследвания са били насочени към това да се открият оптималните градуси с цел повишаване – или поддържане – на продуктивността. Десетки години общият консенсус бил, че 21-22 градуса са най-добрият вариант за работните помещения. Едно изследване от 2006 сочи, че оптимални резултати се постигат при 22 градуса. При 30 градуса отчита спад на трудоспособността с близо 9 процента. От друга страна, през последните години все повече се налага мнението, че по-старите изследвания са базирани върху професионални обекти, обитавани предимно от работници мъже и поради това трябва да бъдат приемани с разумна доза скептицизъм. Но защо това би имало значение?

Жените и проблемът със студа

Комфортната температура през зимните месеци е ключова за здравето и подпомага работоспособността

 

Ако работите или сте работили в офис, неизбежно сте се сблъсквали със ситуации, свързани с температурата в помещението. Повечето жени не понасят особено добре ниски температури и макар че на този факт се гледа със снизхождение от страна на колегите им, за него има съвсем разумно обяснение. Изследване от 2005 година показва, че разликите в метаболизма, общата структура и теглото при жените ги правят много по-чувствителни към ниски температури и по-податливи към простудните заболявания, причинени от тях. По-ниското им тегло предполага и по-бавно затопляне, както и по-бързо охлаждане при занижаване на температурата. При лошо отоплени помещения през зимата, дамите често страдат и от студени крайници, което допълнително затруднява работния процес.

Така, когато пролетта настъпи малко по-рано и офисът не разполага с климатик за отопление при ниски температури, а с парно и то вече е спряно, често се наблюдават рязко покачване на отпуските по болест. Същото важи и в случаите, когато в някой не особено топъл ден се отвори прозореца и има служители, които страдат от по-ниската температура.

Още фактори, оказващи влияние

Комфортната температура през зимните месеци е ключова за здравето и подпомага работоспособността

Освен гореописаната ситуация с нежния пол, има и други фактори, които трябва да се вземат предвид при отопляването на едно работно помещение. Един от тях е възрастта – хората над 50 години също имат повишена чувствителност към твърде ниски температури. Една американска фирма, в която работят предимно хора между 45 и 60 годишна възраст отчела драстично повишение на работоспособността, след като ръководството взело решение да инсталира централна климатизация, което довело до повишаване средната температура в офиса с 3-4 градуса.

Влажността на въздуха (тоест, колко водни изпарения съдържа той) също играе роля за това как усещаме температурата. Високата относителна влажност оказва влияние както върху самите сгради, така и директно върху човешкия организъм. Смята се, че влажност над 60% води също и до засилено замърсяване на въздуха, освен останалите проблеми. Специалистите смятат диапазона между 35% и 50% относителна влажност като оптимален вариант.

Решението – умерена и комфортна температура за всички

При така описаните обстоятелства, какво е решението? Много фирми на Запад си задали този въпрос и стигнали до мисълта, че за да решат адекватно тези проблемни ситуации трябва да обособят специфичен температурен диапазон в офиса и да наложат поддържането му, за да стимулират продуктивността и да адресират проблемите, споменати по-горе. Изглежда все по-често фирмената политика се преориентира от това просто да поддържа изискуемите от закона стандарти към това да предложи на служителите си оптималната работна среда. По този начин се допринася активно – макар и косвено – за развитието на самата фирма. Някои компании инсталират централни климатични системи, други предпочитат инверторни климатици, тип сплит или мултисплит системи във всяко отделно помещение, но като цяло тенденцията е една и съща – да се осигури максимален комфорт за всички с контрол на температурата и влажността на въздуха чрез отопление с климатик.

Новини
About КондексБГ
One Comment
  1. За да се реши на техническо ниво проблемът, помещението трябва да е затворено и изолирано, машините /климатична камера/ да гарантират параметрите вътре при максималните стойности навън и при наличието на максимален брой хора вътре. Този въпрос може да бъде решен, но с доста средства и от технически грамотен човек. Но другият въпрос – с температурата и производителността при смесен колектив – за това не зная решение.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy