Новини

април 16, 2018

Най-интересните факти за климатиците, които (вероятно) не сте чували

Климатиците са станали неделима част от модерния живот в градската атмосфера. Те, както и мобилните телефони и интернета, са вече ключов компонент от комфорта на ежедневието ни. Вече трудно ще намерите офис, който да не е климатизиран и съответно да не предлага регулируема среда от гледна точка на температурата. Има изобилие от нови и все по-иновативни модели за домакинствата, дори огромни помещения, като църкви и спортни зали, които вече се стремят да подобрят вътрешния си климат, като се обръщат към специалисти по климатична техника, с цел прилагане на климатични системи. И все пак, въпреки неоспоримата полезност на тази техника, едва ли ще си помислите, че каквато и да е информация за климатиците може да представлява интересно четиво. Това обаче ще обори вашите представи.

И така, в чест на популярната и масово обичана техника, Ви представяме тези 8 интересни факта за климатиците, които вероятно не знаете.

  1.       Климатиците са отговорни за възникването на популярния в Щатите термин „Summer blockbuster”

Най интересните факти за климатиците които вероятно не сте чували

Може би сте обръщали внимание на факта, че през лятото премиерите на нови филми са много по-чести. Това явление има интересно обяснение. Едни от първите индустриални клиенти на климатици са кината по източното крайбрежие на Съединените щати. Още през 30-те години киносалоните, които масово рекламирали “ледения си въздух”, привличали огромни тълпи от публика, желаеща не само да се забавлява, но и да се спаси от тежките летни температури в климатизираните помещения. Не след дълго, маркетинговите отдели на големите продуцентски компании забелязали този факт и започнали да пускат филмите си именно през този сезон. Така се зародил терминът „Summer blockbuster” или „Летен хит“.

  1.    Първият президент, който се е насладил на удобството от климатиците е…

Хърбърт Хувър. 31-ят президент на САЩ имал охладен офис по време на мандата си. Малко след началото на Голямата депресия той заделя над 30 хил. долара, за да оборудва Овалния кабинет в Белия дом с практичната техника.

  1.    Голямата лятна ваканция се дължи основно на жегите

Най интересните факти за климатиците които вероятно не сте чували

Интересна, макар и недоказана, теория е твърдението на някои историци, че на много места, особено в топлите райони, лятната ваканция се е зародила не за да си почиват учениците, а просто, защото е било прекалено топло, за да се работи. Всъщност, на някои места дори производствените звена и правителствените офиси са били затваряни поради невъзможните температури. Сега, разбира се, почти навсякъде училищата се охлаждат, но любимата на всички голяма лятна ваканция още съществува. Интересно изключение е Япония, където учениците прекарват между 240 и 250 дни годишно в училище, при средна цифра 180 за Северна Америка. Нищо чудно, че Япония произвежда някои от най-добрите продукти на света!

  1.    Китай може да се похвали с първата в света „охладителна система“

Прародителят на модерната климатична система бил измислен в Китай през II-ри век и представлявал гигантски ръчно задвижван вентилатор. Неговата мощност била изумяваща – с едно завъртане можела да се охлади цяла зала, пълна с хора.

  1.       Човешкият организъм днес е много по-слабо толерантен към високи температури

Никой не би се отказал от чудесното удобство на охладена стая през лятото, но според някои учени комфортът, който климатичните устройства ни носят, все пак ни струва и друго, освен пари. Различни изследвания ясно показват, че толерантността на нашия организъм към силните летни жеги драстично е намаляла, поради факта, че не ни се налага да се справяме самостоятелно с тях.

  1.    Климатикът не е измислен, за да допринася за нашия комфорт

Историята на Уилис Кариер е добила вече легендарна популярност в средите на климатиците, но за този, който не я е чувал, може би ще е интересно да разбере, че изобретателят на първия модерен климатик – т.е. функциониращ чрез ток – съвсем не е целял да облекчи жегите в офиса си, а е търсел решение на практически проблем, свързан с работата му. Кариер бил инженер, работещ в печатница, и неговият работодател се сблъсквал с един изключително досаден проблем: поради влажността и не добре изсъхналото лепило, хартията се сбръчквала и се получавал неприятен визуален дефект. Ако искате да разберете още за историята на климатиците, можете да прочетете повече тук:

  1.    Климатиците си имали собствена мярка за мощност – „Ice Power”

В зората на климатичната техника, инженерите сметнали за необходимо да определят някаква мярка за мощност и така се родил оригиналният термин „Ледени сили“. Както и при конските сили, „ледените сили“ обозначавали конкретна ситуация: колко ледени кубчета биха били необходими, за да се произведе дадено количество охлаждане.

  1.    Пакард са пионерите в света на автомобилните климатици

Най интересните факти за климатиците които вероятно не сте чували

През 1939 автомобилният концерн Пакард решава, че е време удобството на климатика да бъде пренесено и на пътя и въвежда първия в света автомобил, оборудван с климатик. Колкото и да е невероятно, в началото новият модел бил крайно непопулярен поради скъпата си цена и факта, че системата заемала голяма част от свободното пространство в багажника.

Новини
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy