Новини

юни 29, 2018

„Honeywell“ обяви важно научно откритие за R410A

honeywell обяви важно научно откритие за r410a

САЩ: „Honeywell“ обявиха разработката на нов хладилен агент за климатични системи – алтернатива на R410A, който да е незапалим и с нисък GWP (потенциал за глобално затопляне).

Получил предварителна класификация „A1“ като незапалим и нетоксичен от ASHRAE (The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers), новият хладилен агент би бил сериозен конкурент на R32, а и за пръв път се предлага изключително необходимата алтернатива на R410A с нисък GWP (потенциал за глобално затопляне).за приложение във VRF-системи.

„Honeywell“ разкриват, че новият хладилен агент, обявен като Solstice N41, е резултат от дълги години проучвания и разработки и дава отговор на „едно от най-разискваните, по отношение на наредби и безопасност, предизвикателства в ОВК индустрията”.

R32 се превърна в изборът за по-малките климатични системи, заради по-ниския си GWP (потенциал за глобално затопляне). Обаче неговата „A2L“ запалимост го прави неудобен за ползване във VRF-системи. „Chemours“ също предлагат многокомпонентен хладилен агент R452B, но той също е класифициран като A2L „ниско запалим“.

Solstice N41 идва да промени всичко това, отговарящ на загрижеността на доставчиците за транспортиране на запалими хладилни агенти и без необходимост от нови стандарти за безопасност или правилници в строителството.

„Този хладилен агент е енергоефективен, добър за околната среда и логичният икономичен избор.“ каза Sanjeev Rastogi – вице президент на „Honeywell“ и генерален директор на флуорирани продукти. „Цената, свързана с преминаването към Solstice N41 бледнее, в сравнение с тази, необходима за приспособяването към запалими хладилни агенти.“

„Honeywell“ все още не са разкрили потенциала за глобално затопляне – GWP на новия хладилен агент и дали е еднокомпонентен или многокомпонентна смес, но проучванията на Cooling Post  подсказват, че може би е с GWP, близо до това на R32.

Макар всъщност да не твърдят, че N41 ще бъде „директната“ (“drop-in”) подмяна за R410A, „Honeywell“ съобщават, че първоначалните тестове са индикирали, че преминаването към Solstice N41 би изисквало минимални промени на оборудването и би позволило на производителите лесно да подменят R410A.

“Това, което създадохме и разработихме в Solstice N41 е нещо повече от важно научно постижение,” каза Sanjeev Rastogi. “Това е невероятно обещаващ продукт, който може да реши ключов проблем и да се превърне в следващия глобален стандарт за хладилни агенти.”

Този хладилен агент все още е в процес на сертифициране от АSHRAE, но „Honeywell“ информират, че се очаква да бъде търговски наличен следващата година.

Източник: https://www.coolingpost.com

Продължение на статията

Новини , , , , , , ,
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy