Новини

август 7, 2017

5 начина да оцелеем през летните жеги

Лятото пристигна неусетно, както всяка година. Прекрасен сезон, разбира се, но истината е, че изглежда далеч по-привлекателно от морския бряг. Докато по-голямата част от познатите ни са на море или планина и непрекъснато публикуват снимки от ваканцията си в социалните мрежи, ние които сме останали в офиса, се чудим къде и как да се скрием от невъзможната жега, която вече настъпи. За всички, които също като нас не се разхлаждат по крайбрежието, сме подготвили няколко ключови съвета, които ви били полезни – запознайте се с тях и ги използвайте, за да се спасите от непоносимата лятна горещина!

  1. Носете светли и проветриви материи

5 начина да оцелеем през летните жеги

Всички са наясно, че черното привлича светлината, но всъщност това важи за всички по-тъмни цветове – кафяво, тъмно синьо, сиво, както и всички други тъмни тонове. Дрехите от тази цветова палитра ще утежнят допълнително ситуацията, в случай, че ви се налага да ходите пеша, особено в следобедните часове. Материята и кройката също са важни – тесните дрехи и изкуствените материи като найлон, полиестер, ликра не позволяват проветряване и всъщност създават истински сауна ефект по време на по-сериозните жеги. Широките и свободни дрехи са много по-добър вариант, а що се отнася до материите, ленът, памукът и коприната са оптималният вариант. Ако носите къси дрехи или изобщо такива, които оставят голяма част от кожата ви открита, или пък планирате да прекарате повечко време навън, не пренебрегвайте слънцезащитните продукти, защото могат да ви спестят доста неприятности.

  1. Планирайте добре заниманията си извън дома

5 начина да оцелеем през летните жеги

Повечето хора така или иначе имат някакъв дневен график, който им позволява да оптимизират времето си, но в моментите на крайно високи температури е от изключителна важност да сведем до минимум стоенето извън хладни помещения или такива, охладени с климатици. Комбинирайте задачите си и се опитайте да ги вършите в ранните утринни часове или след  18.00, когато въздухът е все още доста горещ, но пряката слънчева светлина е малко по-слаба. Също така, внимателно изготвеният маршрут ще ви бъде от огромна полза – ако пазарувате например, обиколете магазините чрез най-краткия маршрут и по възможност с превозно средство. Не лоша идея е и да проверите прогнозата за времето за идните дни – това лято например, има дни със значително разхлаждане – така може да реорганизирате всичките си задачи, които не са супер спешни и наложителни в точно тези дни.

  1. Усвоете навика с водата

5 начина да оцелеем през летните жеги

Изглежда като стар и изтъркан съвет, и все пак много хора пренебрегват това просто правило. За да сте сигурни, че пиете предостатъчно вода, най-добре си вземете голяма бутилка или напълнете кана с вода и я сложете на бюрото си. Много хора консумират машинално течности и храна, докато работят пред компютър – възползвайте се от тази особеност на човешката психология. Доливайте си непрекъснато вода и я дръжте в близост до вас и ще установите, че не се налага да се насилвате с 1 литър вода наведнъж, защото от часове не сте се сещали да консумирате течности. Ако сте от хората, които пият повече от една чаша кафе на ден или пък сте прекалили с празнуването предната вечер, необходимостта от хидратация става още по-осезаема. Удвоете дозата и изпийте две бутилки вода вместо една –  гарантирано ще усетите разлика в продуктивността и цялостното си състояние.

  1. Настройте правилно климатика

5 начина да оцелеем през летните жеги

И това изглежда като излишен съвет, но е изненадващо колко много хора не знаят опасностите, които крият твърде големите температурни амплитуди. През летните жеги климатикът се превръща в най-незаменимия уред. И все пак, трябва да знаем как да оперираме възможно най-добре с него. Приятната прохлада е много изкушаваща, но имайте предвид, че разлики от 10 градуса и повече могат да се окажат опасни за здравето – например, да излезете от силно охладено помещение и да попаднете в горещия като пещ августовски ден е най-добрият начин да ви стане лошо или да се сдобиете с топлинен удар. Затова следете внимателно температурите навън и вътре – ако навън е, да кажем, 35 градуса, нека минималната температура в офиса ви да бъде 25.

  1. Подбирайте внимателно храната и напитките

5 начина да оцелеем през летните жеги

Трябва да се отбележи, че при особено високи температури, хората така или иначе губят апетит и вероятността да консумирате нещо тежко е много малка. Въпреки това, стремете се съзнателно да хапвате по-леки храни като салати, постни ястия, кисело мляко, студени супи и прочее. Силно препоръчително е да избягвате алкохол през деня, тъй като той ще ви накара да губите още повече течности  – заменете обедната чаша вино с фреш или смути. Същото се отнася и до напитките, съдържащи кофеин с много захар – кафе, енергийни напитки, кола. Избягвайте прекалено ледени питиета и храни, които могат да предизвикат стомашни проблеми. Воднистите плодове като диня и пъпеш за сметка на това помагат за хидратацията. Може да използвате и прочутия арабски трик с горещия чай – в много страни, където високите температури достигат 40 градуса и нагоре, пиенето на горещ чай е обичаен (и доста успешен) начин да се преборят с топлината.

  1. Възстановете електролитния баланс

5 начина да оцелеем през летните жеги

Може би един от най-неприятните ефекти на дехидратацията е свръх досадното усещане за отпадналост и липса на всякаква енергия. Ако пиете достатъчно вода, ще противодействате на обезводняването, но електролитният ви баланс може да бъде нарушен така или иначе поради прекаленото отделяне на течности от тялото. Като цяло, организмът сам регулира нивата на минералите калий и натрий в тялото ни, но в екстремни ситуации е добре да го подпомогнем. Консултирайте се с личния лекар и ако здравето ви го позволява, може да спомогнете за правилното поддържане на въпросния баланс чрез приема на солени таблетки или хранителни добавки, адресиращи подобен тип проблеми. Това е особено важно, ако спортувате активно и освобождавате още по-големи количества течности.

Бонус съвет: Не оставяйте деца, възрастни хора и домашни любимци заключени в колата, докато изпълнявате вашите ангажименти. Автомобилите се нагряват с чудовищна скорост и дори 10 минути могат да се окажат опасни. Изведете ги от колата и ги настанете на сянка или още по-добре, в помещение с климатик, докато свършите задачите си.

Новини
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy