Новини

декември 4, 2017

Термопомпите въздух-вода: ефективност, икономичност и удобство без аналог

Знаете ли, че по статистически данни приблизително 80% от енергийните разходи на едно домакинство, се дължат на отоплението и подгряването на топлата вода за битови нужди? Искате ли да оптимизирате тези разходи и то по начин, който е лесен и щадящ околната среда? Това е възможно, благодарение на термопомпите въздух-вода.

Ако ви предстои изграждането на нова отоплителна система или обмисляте да подмените остарялата си неефективна такава с нова икономична за вашия дом, обмислете внимателно решението за отопление с иновативната термопомпа на MHI въздух-вода. Tя ще ви помогне да кажете „сбогом“ на високите сметки за отопление, като едновременно с това ще ви осигури здравословна и комфортна среда на живот.

Напоследък все по-често клиентите ни се обръщат към нас с множество запитвания, относно тези  системи, затова помолихме нашите специалисти да дадат отговори на някои от най-често задаваните въпроси по темата.

Какво представляват термопомпите?

Това са хладилни машини, които чрез хладилния агент пренасят топлина от едно място на друго. С други думи, основен принцип на термопомпите е да извличат топлина от външния въздух, след което да я отдадат в помещенията на вашия дом. В по-голямата си разновидност, термопомпите са двупосочни, т.е. те могат както да отопляват, така и да изстудяват помещенията, в които се намират. За да функционират, те използват възобновяеми природни ресурси – въздуха, водата и почвата, без да ги замърсяват.

Термопомпите са изключително удачно и природосъобразно решение за отопление и охлаждане, като в режим на отопление, те могат да бъдат до цели 8 пъти по-ефективни в сравнение с останалите електрически уреди, използвани за отопление през студените месеци.

Термопомпите въздух вода ефективност икономичност и удобство без аналог

Схема на действие на термопомпа:

 • Кондензатор 2. Дроселиращ вентил 3. Изпарител 4. Компресор

Източник: Wikipedia.org

Какви видове термопомпи съществуват на пазара?

Има няколко вида термопомпи, които се различават по източника от който черпят енергия, нужна за функционирането им. Разграничават се четири основни вида: „въздух – въздух“, „въздух – вода“, „вода – вода“ и „земя – вода“.

Най-широко разпространеният и употребяван вид термопомпа в домакинствата е „въздух – въздух“. Това са така познатите ни битови инверторни термопомпени сплит системи или накратко казано – битовите климатици.

На второ място по разпространение са термопомпите въздух-вода. При тях се използва енергията на външния въздух, за да се загрее водата, преминаваща през топлообменника на термопомпата с която можете да захраните вашите радиатори, конвектори или подово отопление. Друго тяхно предимство е фактът, че чрез тях лесно се осигурява и гореща вода за битови нужди. Освен с високата си ефективност и икономичност, този тип термопомпени системи се характеризират с това, че са компактни и не заемат място в дома или офиса, а инсталирането им е сравнително бърз и лесен процес. Основните компоненти в термопомпата са компресор с инверторно управление, електронен терморегулиращ вентил и два топлообменника (изпарител и кондензатор). Принципа на работа на термопомпата се базира върху много прост и добре познатия ни цикъл на Карно. По подобен начин работят повечето хладилниците в домакинствата.

Разгледайте нашите предложения за термопомпени системи „въздух – вода“ от Mitsubishi Heavy Industries.

Какви са техните предимства?

  • Ефективност – Както вече споменахме, термопомпите са изключително ефективни. Доказателство за твърдението е фактът, че при консумирация на 1 kWh електроенергия, устройството генерира между 3 и 8 kWh енергия за отопление. Качествен измерител на  ефективността можем да открием във фактора СОР (коефициент на енергийна ефективност при отопление), затова ако обмисляте инсталация на термопомпа, обърнете нужното внимание. Практиката сочи, че при качествените термопомпи обикновено СОР варира между 4 и 6.
  • Икономичност – Поради факта, че термопомпените инсталации си набавят безплатна енергия от околната среда, сметките за електроенергия в края на месеца са значително занижени. Различни сведения сочат, че благодарение на термопомпите можем да намалим сметките си за отопление до 70%.
  • С грижа за природата – Термопомпите са създадени с мисъл за хората. Агрегатите им не се нуждаят от гориво и не отделят вредни и опасни окиси, използваните в тях хладилни агентиони са еколого съобразни както за хората, така и за околната среда. С използването на термопомпа, вие намалявате наполовина емисиите на CO2, произлизащи от вашия дом. Казано на кратко, тя използва енергията на външния въздух, за да отоплява вашия дом и осигурява битова гореща вода в хармония с природата.
  • Безопасност – В съдържанието и устройството им липсват каквито и да било опасни материали и съединения. Ако до този момент е имало притеснения у някого, че термопомпите могат да бъдат запалими или взривоопасни – то категорично можем да заявим, че това е напълно погрешно. Те са напълно безопасни.
  • Универсалност – Употребата и удобствата от поставянето на термопомпа въздух-вода не се свеждат само през един конкретен период от годината, а даже напротив – ползите им са целогодишни. Те ни осигуряват топла вода в домакинството и спомагат за постигането на отличен температурен комфорт – чрез охлаждане през лятото и отопление през зимата. Могат да се адаптират към съществуваща отоплителна система, както и да се използват с различни типове отопление – например с радиатори, вентилаторни конвектори, с подово отопление.
  • Широк температурен диапазон на работа – Безпроблемната работа на системата е възможна в широк температурен диапазон на въздуха от -20°C до 48°C.
  • Дълготрайна експлоатация – Термопомпите са създадени за дългогодишна експлоатация, така че можете да се отпуснете и наслаждавате на икономически ефективно, безпроблемно отопление в продължение на дълги години.

Знаете ли, че…

„Ако се инсталират термопомпи въздух-вода в приблизително един милион нови къщи, които ежегодно биват строени в Европа, бихме могли да намалим емисиите на въглероден диоксид с приблизително 3 600 000 тона годишно. Това е еквивалентно на премахването на около 1 милион автомобили от пътищата!“

Какво трябва да знаем още за термопомпите въздух-вода? При какви условия са най-ефективни?

Въпреки че на пръв поглед се вижда, че инвестицията е малко по-скъпа, тя се възвръща многократно в дългосрочен план. При непрекъснато повишаващите се цени на енергията едва ли ще съжалявате за взетото решение.

За да е на лице максимална ефективност, трябва да се уверите, че вашият дом е снабден с качествена топлоизолация. По този начин топлинните загуби се свеждат до минимум.

Също така, термопомпите въздух-вода могат да бъдат съчетани с допълнителен енергиен източник за още по-благоприятни резултати чрез постигане на перфектен температурен комфорт и намаляване на потреблението за електроенергия. Слънчевите колектори са отлична опция за това.

Термопомпите въздух вода ефективност икономичност и удобство без аналог

Термопомпени модули за домашнo приложение

HMS 140 V1(2) / FDCW 140 VNX

Климатик или термопомпа въздух-вода  – какво да изберем?

Редица фактори оказват влияние за вземането на правилно решение, относно инсталация на термопомпа въздух-вода или закупуване на климатик.

Най-често става въпрос за големината на помещението, което желаете да климатизирате. Обикновено термопомпите се използват за по-големи пространства, такива около и над 100 кв.м., докато за пространства под 80 кв.м. препоръчително е употребата на климатик. На лице са и други фактори – като типа и изложението на жилището, наличието на други уреди за отопление и други индивидуални характеристики.

Ако обмисляте да закупите термопомпена инсталация за вашия дом или офис и имате въпроси, свържете се с нас чрез формата ни за контакт или на нашата фейсбук страница. Специалистите ни с радост ще ви дадат безплатна консултация и прецизна оценка, спрямо вашите индивидуални нужди и изисквания.

Новини
About КондексБГ
One Comment
 1. Жилището е 100кв колко би струвало отоплението с термопомпа
  Тел0878305294

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Приемам Privacy Policy