Новини

февруари 19, 2018

Профилактика на климатик – всичко, което трябва да знаем

Профилактика на климатик всичко което трябва да знаем

За да бъде климатичната система максимално ефективна, е нужно извършването на регулярна профилактика на климатик. Това е процес, който ще спомогне за дългосрочната експлоатация на климатика и ще допринесе за неговата оптимална работа целогодишно. Освен това, редовната проверка и профилактика води до по-ниски сметки за електроенергия, свежда до минимум възможността за възникване на неприятни и неочаквани повреди и нужда от ремонт, а също така и създава по-здравословна среда за живот в климатизираното помещение.

Трябва да отбележим, че профилактиката е съвкупност от редица процеси, нужни за постигане на крайния резултат. Навлизайки в детайли, можем да разграничим следните дейности:

 • Почистване и обработка на топлообменника на вътрешното тяло с препарат.
 • Почистване на филтрите и пластмасата на вътрешното тяло.
 • Почистване на кондензната вана.
 • Почистване на топлообменника на външното тяло.
 • Проверка на работните характеристики на климатика – температури, налягания.
 • Преглед на общото състояние.

Колко често е препоръчително да се извършва подобна профилактика на климатик?

Трудно е да се даде категоричен отговор, тъй като нуждата от профилактика зависи от много фактори. Например, каква е честотата на използване – основен или допълнителен източник на отопление/охлаждане, неговото местоположение, а също така и наличието на прах в климатизираното помещение. И дори да ви изглежда странно, именно домашният прах е основен враг на климатичната техника. Малките частици са способни да задръстят филтрите, което от своя страна ще допринесе за промяна на въздушния поток, а навлизането на прахови частици до топлообменика ще доведе до неефективност и загуби на електроенергия.

В практиката се случва редица домакинства да се опитват да извършват самостоятелно подобна профилактика. Бъдете внимателни и се обърнете към професионалисти в областта на климатизацията, тъй като лошо извършената профилактика може да доведе до много по-големи вреди, отколкото от липсата на такава.

Нашият съвет е да се допитвате до сервизните техници 2 пъти годишно – преди навлизането на активен сезон за отопление и охлаждане. По този начин ще гарантирате безпроблемната работа на уреда и осигуряване на отличен температурен комфорт в дома или офиса.

До какво води липсата на профилактика на климатик?

Както вече споменахме, липсата на редовна проверка на състоянието на климатика може да окаже сериозно въздействие върху нормалното състояние и ефективност на уреда. Освен намален жизнен цикъл и намален срок за амортизация, е възможно в помещението да се появи наличие на неприятна миризма от вътрешното тяло. Списъкът с неприятни последици от липсата на редовна профилактика се допълва от: изразходвне на повече електроенергия, по-шумна работа на климатика, по-честа нужда от сериозни сервизни ремонтни дейности и др.

Какво да направим преди да извикаме сервизни техници?

Ако ви предстои климатична профилактика, имайте в предвид, че е добре да предоставите максимално изчерпателна информация за състоянието на климатика към вашите сервизни техници. Това ще бъде изключително полезно, за да бъдат професионалистите запознати със състоянието на климатичната техника и ще им помогне да извършат процедурата ефективно. Затова, преди да извикате техници, проверете следното:

 • Почистени ли са филтрите за въздух на вътрешното тяло?
 • Правилно ли е настроен режимът на работа от дистанционното управление?
 • Има ли захранване с ток?
 • Има ли сигнал за самодиагностика (мигане на светодиодите на вътрешното тяло)?

Колко време отнема профилактиката на климатик?

Когато бива извършвата от професионалисти, процедурата отнема не повече от 90 минути. Времетраенето, разбира се, варира от състоянието на климатика.

Сервизен център Кондекс

Сервизната ни база осигурява пълно гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване на предлаганата от нас климатична техника, както на абонаментен принцип, така и на еднократно профилактично обслужване.

Цени на предлаганите от нас услуги за профилактика на климатична техника може да откриете тук.

Новини , , , , , ,
About КондексБГ
2 Comments
 1. Вътрешните тела перфектно. Външните, – нищо пипано. Налягания и температури не погледнаха едни майсторите от една фирма баш от центъра на Варна… Питайте предварително подробно за профилактиките.

 2. […] За собствениците на MHI (EU версия на които не им се занимава или не са уверени, че ще се справят сами – ЦЪК […]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Приемам Privacy Policy