Новини

септември 13, 2017

6 съвета за ефективно управление на климатика и по-ниски сметки за ток

6 съвета за ефективно управление на климатика и по ниски сметки за ток

Когато говорим за отопление, се сещаме за всеобщото схващане, че сметките за електроенергия са винаги високи и плашещи, дори и да става въпрос за отопление с климатик. Мнението е напълно погрешно, тъй като съвременните климатици са проектирани така, че да бъдат максимално енергийно ефективни, а мнозина от тях разполагат с допълнителни режими като например „икономичен“ и „нощен“, които спомагат допълнително за пестенето на електричество.

В следващите редове нашите специалисти споделят няколко съвета, които биха ви били от полза, за да поддържате топъл дом с по-ниски сметки за електроенергия.

Осигурете си добра топлоизолация на дома

Да, започваме с факторите отдалеч, но всъщност изолацията на къщата или апартамента има главна „роля“ при отоплението на дома. Независимо дали се отоплявате с климатик, парно, печка и др., лошата изолация е виновна за по-високия разход на енергийни ресурси, следователно и за по-високите сметки през сезона.

Съветът ни е да изолирате домът си с качествени материали, като по този начин ще повишите температурния си комфорт, а и сметките ви за отопления ще се намалят. Според различни проучвания, добрата изолация би могла да намали наполовина загубите на топлина в жилищните пространства.

Убедете се, че разполагате с качествена дограма

Всеизвестно е, че старите прозорци пропускат навън голямо количество топлина през студените месеци. Затова вместо да плащате ненужни сметки, инвестирайте във висококачествени профили и стъклопакети. Те имат дълъг живот и ще намалят значително топлинните загуби и ще създадат по-добри условия за живот в дома.

Затваряйте вратите и прозорците

Често се случва несъзнателно да оставяме вратите на отопляваното помещение отворени или пък да го правим, защото искаме да отоплим и друго съседно помещение. Подобни действия не са препоръчителни, тъй като те само биха увеличили мощностите на климатика, съответно и използваната електроенергия.

Проветряването на дома е важно за създаването на здравословна среда, но не ви препоръчваме да го правите постоянно, когато активно се отоплявате. Най-добре е да отваряте прозорците сутрин и вечер за кратко.

Проверете какво е количеството на хладилния агент, както и състоянието на филтрите и топлообменниците на климатика

За да се предпазите от нежелани проблеми като изтичане на фреон или замърсяване на филтрите през студените месеци, препоръчително е често да правите проверка или профилактика на състоянието на климатика. И двата фактора са важни за ефективността на климатика, тъй като ако филтрите бъдат замърсени или задръстени с прах, климатикът ще намали своята производителност, което води до увеличаване на изразходваната електроенергия. От друга страна, правилното количество хладилен агент е необходимо за правилния работен процес на климатика. В случай, че има несъответствие между нужното и реалното количество на хладилен агент, това ще доведе до повишаване на консумацията на ток.

Запознайте се с режимите на климатика и научете как да ги използвате правилно

Повечето климатици разполагат с много възможности за настройки, една от които е режимът „Economy”. Чрез нея ще намалите мощността на климатика, така че да достигнете предварително зададената температура за отопление малко по-бавно. За сметка на това ще спестите от разхода си за ток.

Ако обмисляте закупуване на климатик, препоръчително е да обърнете внимание на неговите функции за спестяване на енергия и комфорт. Например, моделите от серии „Premium” и “Diamond” на Mitsubishi Heavy Industries разполагат с богат набор от функции, които могат да оптимизират процеса по отопление, според вашите индивидуални нужди. Такива са:

 • Адаптивно управление с предсказване – климатизаторът следи външната и зададената вътрешна температури и автоматично променя мощността си, предсказвайки как би се променила стайната температура при промяна на външната.
 • Сензор за движение – чрез него се засича човешката активност и движение. Спира да работи тогава, когато това не е необходимо.
 • Eco операция – специален сензор следи стайната температура и влажност, за да контролира автоматично работата. Заедно със сензора за движение, системата позволява енергоспестяваща работа, при която не се нарушава комфорта.
 • Economy режим, за който вече споменахме – при него климатикът работи в енергоспестяващ режим, като поддържа комфортна работа на охлаждане и отопление.
 • Auto Off – спира автоматично работата, когато няма засечена активност в помещението за определен период от време.
 • “Night Setback” – през студените сезони, температурата на стаите може да бъде поддържана на минимално ниво дори когато отсъствате за по-дълго време, така че помещението да не изстива напълно. Климатикът поддържа температура от 10°C.
 • Режим „Сън“ – при него температурата в стаята автоматично се контролира при зададен режим на сън, което осигурява температурата да не става прекалено висока или ниска.
 • On/Off таймер – чрез който ще настроите кога климатикът да се стартира или изключи автоматично в зададено от вас време.
 • Седмичен таймер – чрез който ще може да зададете до 4 програми на таймера за пускане или спиране всеки ден.
 • 24 часов програмируем таймер за включване и изключване – чрез комбинацията на стартиращ и спиращ таймер можете да използвате две операции за таймера на ден. Веднъж настроени, таймерите ще пускат и спират системата в посочения час на деня.

Описание на поддържаните функции от различните модели климатици за дома и офиса на Mitsubishi Heavy Industries:

ZSXZRZSZMPSRF
Спестяване на енергияАдаптивно управление с предсказванеДаДаДаДаДа
Сензор движениеДа
Eco операцияДа
Economy режимДаДаДаДа
Auto OffДа
Комфорт и удобствоНощно поддържанеДаДаДаДа
Режим „Сън“ДаДаДаДаДа
On/Off таймерДаДаДаДаДа
Седмичен таймерДаДаДаДа
24 часов програмируем таймер за вкл./изкл.ДаДаДаДаДа

Поддържайте определена температура през цялото денонощие

Преди всичко, нека споменем, че ако желаете да се отоплявате максимално ефективно, желателно е да използвате климатика в нормални температурни граници. Например, вечер, когато всички са вкъщи, може да настроите температурата да бъде между 20 °C и 22 °C.

Когато обаче сте извън дома, вместо да изключвате климатика изцяло, препоръчително е да го настроите в режим на работа при 17-18°C. Ако оставите климатика да работи през целия ден, когато ви няма, после много по-лесно ще достигнете до желаната температура (напр. 20°C), тъй като жилището няма да се е изстудило и климатикът ще работи нормално, без да влиза в интензивен режим на работа и няма да се нуждае от много електроенергия, за да затопли помещението.

Новини
About КондексБГ
3 Comments
 1. Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната статия! Би помогнала на много хора да намалят сметките си!

 2. Поздравления

 3. Imam 2 klimatika ediniq e s cop 5.40 sanyo a dr e daikin s kop 4 dvustaen ap 50kv ujen s izolaciq i dograma new poddarjana 25c temperatura vklu4itelno banq i koridor konsumaziq 13 lv na mesec bloka e toploficiran no trabite sa vgradeni nqkade v stenite 18 lv mi e smetkata za obsti 4asti koeto govori za monopolisti4no upravlenie ot tecovete

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Приемам Privacy Policy