Новини

януари 12, 2022

Нов въздушен филтър в климатичните системи на MHI унищожава вируса SARS – CoV-2

Най-нова технология за филтриране на въздуха в климатичните инсталации на MHI Thermal Systems може да отстрани и унищожи SARS – CoV-2. Това показва изпитване на компанията, проведено в контролирана среда с тестови алерген-деактивиращ филтър. По-рано през миналата година компанията обяви, че е разработила течна формула с ензими и урея, която успешно може да се справи с вируса. Технологията потиска полена и други алергени, събирани във филтъра с помощта на ензими и урея или облъчване с UV-C LED (ултравиолет-C светодиод), и бе тествана и в Мемориалния институт Сатоши Омура на университета „Китасато“. Очаква се новият филтър да бъде разпространен към световните пазари.

Изпитванията за унищожаване на SARS – CoV-2

Демонстрацията на новия въздушен филтър бе направена в Японския технологичен център за качество на текстилните продукти, като филтриращият агент във филтрите за пречистване на въздуха на MHI Thermal Systems е обогатен с вирусна течност, съдържаща SARS-CoV-2, и след това е оставен в инкубатор при температура 35℃ за един час. След това материалът е събран, а вирусният титър е определен чрез вирусна плака (вирусното натоварване се определя с оглед на дегенериращите клетки, заразени с вирус, като се измерва броят на дупчиците, които се образуват при разпада на клетките). В сравнение с контролната проба на вирусната течност със SARS-CoV-2 (поставена в инкубатор за един час), степента на инактивиране на вируса чрез филтъра за пречистване на въздуха е 99,998%, което потвърждава, че за един час време за реакция SARS-CoV-2 е почти напълно унищожен.

Изследванията за отстраняване и унищожаване на вируси в сгради, които се отопляват и охлаждат чрез климатични системи, допринасят за усилията да се преборим с вирусите във вътрешните помещения, които са належащ социален проблем. MHI Thermal Systems ще продължи да провежда изследвания в тази област с цел разработка на антибактериални и антивирусни технологии, за да осигури спокойствието на хората на обществени места.

Формулата с ензими и урея и облъчване с UV-C LED

Формулата с ензими и урея на MHI Thermal Systems има способността да се бори с бактерии, вируси и алергени, като нейната ефективност срещу грип и полиомиелит е потвърдена. Изследването в университета „Китасато“ е извършено посредством десетки хиляди частици SARS-CoV-2, а резултатите потвърждават, че почти всички клетки на вируса се инактивират почти напълно с агента, състоящ се от ензими и урея, който се съдържа в алерген-деактивиращия филтър на MHI Thermal Systems. Също така, изпитванията показват, че вирусните частици се редуцират почти напълно при средна продължителност на излагане от 60 минути.

UV-C LED е с доказана ефективност срещу микробно заразяване. По време на изпитванията с ултравиолет-C светодиод учените използват десетки хиляди частици SARS-CoV-2, които поставят под ултравиолетово облъчване в херметически затворен съд за по-голяма прецизност и контрол на тестовата повърхност. Резултатите потвърждават високата ефективност на инактивирането и възможността да се унищожи значителен процент от вируса.

Инфографика: механизъм за унищожаване на Covid-19

Инфографиката обяснява механизма за инактивиране на Covid-19, както и на алергени, чрез алерген-деактивиращия филтър в климатичните системи на MHI Thermal Systems.

Новини
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy