Новини

октомври 27, 2017

Колко струва отопление с климатик

Алтернативи на отоплението с нагревателни уреди или парно има поне няколко, но в градски апартамент, отоплението с климатик през зимата определено е предпочитаният вариант, тъй като е лесно осъществим, интуитивен за управление и по-икономичен от другите варианти.

Но какво е най-икономичното отопление на един апартамент?

Колко струва отопление с климатик

Точни цифри никой не може да каже предварително. Разходът на електроенергия много зависи както от площта и кубатурата на апартамента, така и от редица други фактори като:

  • В коя част на страната живеете
  • Какво е изложението на апартамента
  • Има ли отопляеми съседи от всички страни или апартаментът е външен
  • Има ли термоизолация и достатъчно качествена ли е тя
  • Добре ли е уплътнена дограмата на прозорците и какъв стъклопакет се ползва
  • Има ли други уреди в дома, които отделят топлина
  • Каква температура поддържате в помещението
  • Както и множество други

Един от най-важните практични съвети, който трябва да спазвате при работа на климатика е да не го изключвате. Не се плашете – това няма да повиши сметките ви, а напротив. Разходите за енергия са неимоверно по-високи, ако спирате климатика през нощта или, когато в дома ви няма никой. Причина за това е енергоемкият режим, в който уредът е принуден да работи продължително време, за да достигне зададената температура, особено, ако тя се различава много от тази в помещението.

Тук ще ви дадем пример как можете приблизително да сметнете разхода за електричество необходимо за отопление на вашето жилище, при положение, че спазвате горната препоръка.

Сред най-важните параметри на всеки климатик са неговата мощност, енергиен клас и параметър указващ преобразуването на електрическата енергия в топлинна (SCOP) като производителите вече посочват в паспорта на уредите и сезонната консумация на енергия. За нуждите на калкулацията е необходимо да знаете тази стойност за избрания от вас модел. Ако климатикът е правилно оразмерен съобразно размерите на помещението, може да приемем с достатъчна точност, че консумацията за отоплителния сезон ще бъде много близка до посочената за уреда сезонна консумация на енергия .

За пример, ще ползваме модела SRK / SRC 20 ZSX-S на Mitsubishi Heavy Industries – който е един от най-икономичните климатици за отопление – с параметри, посочени в следната таблица:

SRK / SRC 20 ZSX-S
Охладителен капацитет, kW:2.0 (0.9-3.2)
Отоплителен капацитет, kW:2.7 (0.8-5.3)
Консумация в охлаждане, kW:0.32
Консумация в отопление, kW:0.47
EER/COP:6.25/5.74
SEER/SCOP:9.50/5.20
Енергиен клас:A+++/A+++

От енергийния етикет може да се снеме сезонната консумация на енергия в режим отопление. Тъй като България принадлежи на Умерената климатична зона, за този модел стойността на показателя е 728 kWh за целия отоплителен сезон.

Колко струва отопление с климатик

При текуща цена на електроенергия от 0,15846 лв./kWh калкулацията за цената на отопление с този климатик е лесна:

728 kWh * 0,15846 лв./kWh = 115,36 лв/за целия отоплителен сезон.

По посочения начин може да изчислите потреблението на всички климатици в дома ви и ще получите приблизителното как ще се променят сметките ви за електричество, ако преминете на отопление с климатик.

Лесно може и да стигнете до извода, че колкото по-висок е параметърът SCOP, толкова по-ниски са сметките за ток. При всички случаи си заслужава да дадете малко повече пари за закупуването на климатик с по-високи параметри, тъй като разликата в цената ще се изплати бързо поради по-ниските сметки.

Посочените в материала показатели са ориентировъчни и зависят от множество допълнителни фактори, характерни за всяко помещение.

Новини
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy