Новини

октомври 3, 2017

4 (отлични) причини да инвестираме в енергийно ефективен дом

4 отлични причини да инвестираме в енергийно ефективен дом

Думата „енергийно ефективен“ отдавна не е екзотичен термин за българския потребител – в много домове днес могат да бъдат открити уреди клас A++,  хиляди сгради инвестираха в изолация на стени, подове и покриви, като същевременно бизнесът масово насърчава добрите практики в тази насока. Наистина консумирането на енергия е неизбежно в живота на модерния човек, но това съвсем не значи, че не можете да го намалите драстично, прилагайки необходимите мерки. Но защо да го правите на първо място? Изглежда, не всички са наясно с ползите от подобни инвестиции – а те със сигурност не са малко. Ние решихме да споделим с вас някои от най-важните причини за изграждането на един енергийно ефективен дом.

  1. Спестени пари – спечелени пари

В днешно време поговорката, че евтиното излиза по-скъпо е вярна повече от всякога и да се правят компромиси с дълготрайни покупки със сигурност не е препоръчително. Според данни на Националния статистически институт, за 2016 година средният разход на домакинство за жилищни консумативи като електрическа енергия и вода е 1568 лева. Сумата не изглежда голяма, но не забравяйте, че в изследването всъщност са включени много хора с независими източници на енергия – соларни панели, камини, печки на дърва и въглища и прочее. Реално, потребителите на електричество в големи апартаменти и къщи могат да платят между 50 и 300 лева за ток, в зависимост от сезона, големината на помещенията и оборудването.

Ако вие имате навика да готвите всеки ден, със сигурност ще се радвате на една по-здравословна кухня, но разходите за ток непременно ще скочат. Ако се отоплявате с инверторен климатик през зимата – един доста разумен избор, предвид ниския разход на климатиците, спрямо останалите уреди – високият енергиен клас сваля драстично сметката за ток. Според някои източници, уредите обозначени със символа Energy Star биха могли да ви спестят до 30% разход на ток (при халогенните, енергоспестяващи крушки тази цифра рязко скача и достига до главозамайващите 80%).

  1. Зелената вълна помита всичко

Устойчивостта и грижата за околната среда са вече едни от централните характеристики при разработването на какъвто и да е продукт. Това не е случайно – днешните потребители са загрижени за природата и пазаруват осъзнато, гласувайки с парите си доверие тъкмо на тези компании, чиито продукти са еко-ориентирани. Един от най-масовите замърсители, разбира се, е енергийната индустрия и емисиите на парникови газове – производството на енергия изисква разход на природни ресурси като газ, въглища и петрол, чиито добив и употреба са сериозен проблем от екологична гледна точка. От друга страна, според данни на американския неправителствен сектор в Щатите днес се консумира 56% по-малко енергия, благодарение на енергийно ефективната технология. Любопитен факт е, че с количеството спестена енергия могат да се захранят 12 щата за период от една година! Никак не е чудно тогава, че хора, търсещи природосъобразни решения се насочват към енергоспестяващи битови уреди.

4 отлични причини да инвестираме в енергийно ефективен дом

  1. По-добра икономика за всички

Макар и да звучи странно на пръв поглед, в действителност този факт е съвсем логичен. Първо, спестените разходи са си спестени разходи, независимо дали парите излизат от вашия джоб или от този на правителството. Тези пари могат да бъдат пренасочени другаде или просто да бъдат заделени настрана. Също така, преустройството и подорбяването на инфаструктури и сгради създава допълнителен трудов пазар и съответно – повече заетост. Този тип заетост е сравнително нискорисков, дългосрочен и прилично заплатен. Насърчават се иновациите в сферата – ако се върнем на електрическите крушки ще открием, че стандартът за енергоспестяващите крушки през 2012 година е изисквал да бъдат най-малко 25% по-ефективни от обикновените си събратя, докато днес този процент е много по-висок.

В България миналата година бяха отпуснати още 20 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие по програмите за финансиране на енергоспестяващи мерки в жилищния сектор – факт, който говори сам по себе си за важността на тези мерки в очите на международната общност. Тези фондове са насочени към дейности като топлоизолация, инсталиране на енергоспестяваща дограма, газови инсталации, ефективни печки и котли на биомаса, слънчеви панели и термопомпени климатични системи. Подобен тип финансиране носи двойна полза – спестяване на енергия за в бъдеще на потребителя и подпомагане на местния бизнес при изпълнение на гореописаните дейности.

  1. Ежедневието става лесно

Може и да не почувствате разликата моментално, но качеството ви на живот почти със сигурност ще се повиши, инвестирайки в един енергийно ефективен дом. Причините са разнообразни и заедно формират един по-комфортен и висок стандарт на живот. На първо място, разбира се, е икономическият фактор – както споменахме по-горе, парите, които иначе бихте платили за допълнителния разход на енергия, сега могат да бъдат похарчени за друго перо. Погледнато като годишен разход, сумата може да бъде внушителна и съвсем не е за пренебрегване.

Комфортът у дома и продуктивността в офиса също могат да се покачат рязко – може да ви изглежда пренебрежим фактор, но според проучване, влошените температурни условия в офиса водят до 30% загуби, заради понижена продуктивност. Смарт технологиите и автоматизацията на дома, които до скоро бяха считани за “научна фантастика” също могат да бъдат много полезни; не просто като допринасят за енергийната ефективност на дома, но и при създаването на домашен комфорт и удобство.

Надяваме се, че сме успели да ви убедим в полезността на енергийно ефективния дом. А вие какви стъпки сте предприели в тази насока? Разкажете ни вашия път към постигането на добра енергийна ефективност в коментарите.

Новини
About КондексБГ
One Comment
  1. 300 лв за ток в голям апартамент,през зимата….Няма как да стане.Умножете ги х2 и пак ще сте с фланели и шушони,а лятото под 75-80 трудно пада.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy