Новини

септември 4, 2017

Какво е автоматизация на дома и как работи?

Автоматизация на дома представлява възможност да се контролират уреди, намиращи се в дома ви чрез мобилно устройство от всяка точка на света. Терминът често се употребява изолирано за устройства с опция за програмиране, като термостати и пръскачки за ливади, но всъщност той описва домове, в които почти всяко устройство подлежи на отдалечен контрол – светлини, уреди, контакти, климатични системи и прочее. От гледна точна на сигурността на дома, това може да включва и аларми, ключалки на врати, прозорци, детектори за дим, охранителни камери и всякакви сензори, използвани за охрана и наблюдение.

Какво е автоматизация на дома и как работи

Етапи в развитието на автоматизацията на дома

Доскоро, системи обхващащи цели помещения с опция за централизиран автоматичен контрол можеха да бъдат открити само в индустрията или в луксозните частни домове. Типично тези системи обхващаха само светлините и климатиците, а възможностите отвъд тези базови функции за мониторинг и контрол, бяха изключително редки или ограничени само до една място в сградата, откъдето това беше възможно да се прави.

В този смисъл, може да се смята, че автоматизацията на дома не е някаква революционна стъпка, а такава е наскоро появилата се възможност всички компоненти на дома да бъдат свързани в мрежа, със собствен IP aдрес, с което могат да бъдат достъпени и управлявани отвсякъде с помощта на интернет. Често това се нарича Интернет на вещите (от англ. the Internet of Things),

Устройствата, които ползват тази възможност, са познати като „умни“, или “смарт” устройства. Те могат да бъдат свързани към интернет чрез вътрешна мрежа или Wi-Fi. Освен тях, обаче, дори обикновени електрически системи, като например осветлението и климатиците също се интегрират добре в системите за автоматизация на дома. Някои компании дори започват да разработват възможност за IP-базирана инвентаризация на всичко, което се намира в дома. И макар все да още няма опции да откриете зимното си яке по тази технология, домашните системи еволюират непрекъснато и с всеки изминал ден включват все повече устройства. Не след дълго ще приемаме за съвсем нормално да отправяме гласови команди към домакинските уреди и системи. Например, ще може да кажем: Климатикът да се включи в 17 ч. на температура 21 градуса и да я поддържа постоянно до 6 ч. сутринта на следващия ден.

 Какво всъщност значи автоматизация?

Автоматизацията, както се подразбира, е фундаментът на концепцията за автоматизация на дома. Този термин обозначава възможността да се програмират и насрочат определени действия от страна на устройствата в мрежата. Това може да включва времеви команди, като например включване и изключване на светлините в определен отрязък от денонощието. Също така, може да се програмират и действия, независещи от времето, а от възникването на събитие – примерно да се изключи цялото осветление на дома, когато се задейства алармата.

Веднъж навлезете ли в дебрите на възможностите, предлагани от автоматизацията на дома, може да развихрите въображението си и да измислите всякакви креативни решения, за да подобрите и улесните ежедневието си. Например – прозорецът откъм запад пуска прекалено много светлина в дома ви? Няма проблем – включете електрическите си щори към системата и ги нагласете да се затварят на обяд. Или пък – през лятото жегата в апартамента ви става нетърпима? ОК – нагласете климатика да се задейства в момента, в който приключите работа и ще пристигнете в един приятно хладен дом.

https://youtube.com/watch?v=amFsNcXekUM

Отдалечен контрол

Другата основна характеристика на автоматизацията на дома е, разбира се, отдалеченият достъп и контрол. Отдалеченото управление не е нещо ново, но преди ерата на смартфоните и таблетите, то беше ограничено и не особено гъвкаво. Смарт устройствата променят начина, по който тази технология функционира и разкриват невероятни хоризонти пред потребителя, давайки му на практика неограничен контрол върху всички уреди и системи с достъп до Интернет.

Какво е автоматизация на дома и как работи

Приложенията, служещи за мониторинг предлагат невероятно количество информация за дома ви, включително и детайлна история на събитията, които са се случвали докато ви е нямало. Можете да проверите статуса на системата си за охрана, дали светлините са включени, дали вратите са заключени, дали печката ви работи и прочее. Ако имате и видеокамери за наблюдение, бихте могли дори да получите картина в реално време и буквално да виждате какво се случва в, и около дома ви във всеки един момент.

Дори най-обикновените известия могат да бъдат оползотворени относно важни за вас неща. Така например, бихте могли да програмирате системата да ви изпраща текстово съобщение или имейл всеки път, когато охранителните датчици регистрират някакъв потенциален проблем, като изключително силен вятър, задействане на противопожарната аларма или регистриране на движение. Може да получавате известия дори за по-дребни събития от ежедневието, като например, че предната врата е била отворена, когат децата ви се прибрат от училище, както и че в дома ви е станало прекалено студено, защото температурата е паднала под определен градус. Това може да е сигнал, че е време да се задейства климатика.

Компоненти на автоматизация на дома

И все пак, какви точно „вещи“ могат да бъдат включени в подобен тип система? В идеалния случай, всичко би могло да бъде включено към нея. В реалния живот, обаче, (тоест, далеч от лабораториите и свръхскъпите домове на Холивуд) автоматизацията на дома обикновено засяга стандартни бинарни устройства, тоест  уреди само с два режима на работа – “работи”/”не работи” като осветление, прозорци, врати,а също така електрически контакти или системи за отопление и охлаждане.

Всъщност, частта, в която автоматизацията наистина става „умна“ идва с устройствата вързани към интернет, които се включват към нея и я контролират. Класическото устройство е домашният компютър, който бил в центъра на всички ранни подобни системи. В днешно време програмирането и контролът се разпределят между потребителски панели, намиращи се в самия дом и приложения, създадени за компютър, таблет или телефон.

Производителите на електроника предлагат огромен набор от „умни“ устройства, много от които имат широка гама от иновативни опции, но не всички дават възможност за интеграция на приложенията, за които стана дума по-горе. Голяма част от проблема идва от разликите в гледната точка на производителите как тези устройства трябва да бъдат вързани към мрежата. Тоест, внимавайте при покупка на „умни“ уреди, тъй като може да се окаже, че умният ви телевизор, пералня, кафемашина, климатик и хладилник ползват собствени приложения, несъвместими едно с друго. В крайна сметка, пак ще може да ги контролирате отдалечено, но цялата концепция за обединена „екосистема“ се разваля.

В близкото бъдеще се очаква автоматизацията на дома да бъде стандартизирана, с цел да се оптимизира преживяването на потребителя.

Новини
About КондексБГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Приемам Privacy Policy