Новини

септември 13, 2017

6 съвета за ефективно управление на климатика и по-ниски сметки за ток

Заедно със септември настъпва есента и без да се усетим започват хладните сутрини и вечери, а по-късно става все по-студено. Заедно с тези промени, постепенно домовете ни се охлаждат и усещаме нуждата от отопление. Температурите навън са още благоприятни, но съвсем скоро ще настъпи моментът, в който ще се наложи да затопляме домовете си, за да се чувстваме комфортно и приятно. А когато говорим за отопление, се сещаме за всеобщото схващане, че сметките за електроенергия са винаги високи и плашещи, дори и да става въпрос за отопление с климатик. Мнението е напълно погрешно, тъй като съвременните климатици са проектирани така, че да бъдат максимално енергийно ефективни, а мнозина от тях разполагат с допълнителни режими като например „икономичен“ и „нощен“, които спомагат допълнително за пестенето на електричество.

В следващите редове нашите специалисти споделят няколко съвета, които биха ви били от полза, за да поддържате топъл дом с по-ниски сметки за електроенергия.

Осигурете си добра топлоизолация на дома

Да, започваме с факторите отдалеч, но всъщност изолацията на къщата или апартамента има главна „роля“ при отоплението на дома. Независимо дали се отоплявате с климатик, парно, печка и др., лошата изолация е виновна за по-високия разход на енергийни ресурси, следователно и за по-високите сметки през сезона.

Съветът ни е да изолирате домът си с качествени материали, като по този начин ще повишите температурния си комфорт, а и сметките ви за отопления ще се намалят. Според различни проучвания, добрата изолация би могла да намали наполовина загубите на топлина в жилищните пространства.

Убедете се, че разполагате с качествена дограма

Всеизвестно е, че старите прозорци пропускат навън голямо количество топлина през студените месеци. Затова вместо да плащате ненужни сметки, инвестирайте във висококачествени профили и стъклопакети. Те имат дълъг живот и ще намалят значително топлинните загуби и ще създадат по-добри условия за живот в дома.

Затваряйте вратите и прозорците

Често се случва несъзнателно да оставяме вратите на отопляваното помещение отворени или пък да го правим, защото искаме да отоплим и друго съседно помещение. Подобни действия не са препоръчителни, тъй като те само биха увеличили мощностите на климатика, съответно и използваната електроенергия.

Проветряването на дома е важно за създаването на здравословна среда, но не ви препоръчваме да го правите постоянно, когато активно се отоплявате. Най-добре е да отваряте прозорците сутрин и вечер за кратко.

Проверете какво е количеството на хладилния агент, както и състоянието на филтрите и топлообменниците на климатика

За да се предпазите от нежелани проблеми като изтичане на фреон или замърсяване на филтрите през студените месеци, препоръчително е често да правите проверка или профилактика на състоянието на климатика. И двата фактора са важни за ефективността на климатика, тъй като ако филтрите бъдат замърсени или задръстени с прах, климатикът ще намали своята производителност, което води до увеличаване на изразходваната електроенергия. От друга страна, правилното количество хладилен агент е необходимо за правилния работен процес на климатика. В случай, че има несъответствие между нужното и реалното количество на хладилен агент, това ще доведе до повишаване на консумацията на ток.

Запознайте се с режимите на климатика и научете как да ги използвате правилно

Повечето климатици разполагат с много възможности за настройки, една от които е режимът „Economy”. Чрез нея ще намалите мощността на климатика, така че да достигнете предварително зададената температура за отопление малко по-бавно. За сметка на това ще спестите от разхода си за ток.

Ако обмисляте закупуване на климатик, препоръчително е да обърнете внимание на неговите функции за спестяване на енергия и комфорт. Например, моделите от серии „Premium” и “Diamond” на Mitsubishi Heavy Industries разполагат с богат набор от функции, които могат да оптимизират процеса по отопление, според вашите индивидуални нужди. Такива са:

 • Адаптивно управление с предсказване – климатизаторът следи външната и зададената вътрешна температури и автоматично променя мощността си, предсказвайки как би се променила стайната температура при промяна на външната.
 • Сензор за движение – чрез него се засича човешката активност и движение. Спира да работи тогава, когато това не е необходимо.
 • Eco операция – специален сензор следи стайната температура и влажност, за да контролира автоматично работата. Заедно със сензора за движение, системата позволява енергоспестяваща работа, при която не се нарушава комфорта.
 • Economy режим, за който вече споменахме – при него климатикът работи в енергоспестяващ режим, като поддържа комфортна работа на охлаждане и отопление.
 • Auto Off – спира автоматично работата, когато няма засечена активност в помещението за определен период от време.
 • “Night Setback” – през студените сезони, температурата на стаите може да бъде поддържана на минимално ниво дори когато отсъствате за по-дълго време, така че помещението да не изстива напълно. Климатикът поддържа температура от 10°C.
 • Режим „Сън“ – при него температурата в стаята автоматично се контролира при зададен режим на сън, което осигурява температурата да не става прекалено висока или ниска.
 • On/Off таймер – чрез който ще настроите кога климатикът да се стартира или изключи автоматично в зададено от вас време.
 • Седмичен таймер – чрез който ще може да зададете до 4 програми на таймера за пускане или спиране всеки ден.
 • 24 часов програмируем таймер за включване и изключване – чрез комбинацията на стартиращ и спиращ таймер можете да използвате две операции за таймера на ден. Веднъж настроени, таймерите ще пускат и спират системата в посочения час на деня.

Описание на поддържаните функции от различните модели климатици за дома и офиса на Mitsubishi Heavy Industries:

ZSXZRZSZMPSRF
Спестяване на енергияАдаптивно управление с предсказванеДаДаДаДаДа
Сензор движениеДа
Eco операцияДа
Economy режимДаДаДаДа
Auto OffДа
Комфорт и удобствоНощно поддържанеДаДаДаДа
Режим „Сън“ДаДаДаДаДа
On/Off таймерДаДаДаДаДа
Седмичен таймерДаДаДаДа
24 часов програмируем таймер за вкл./изкл.ДаДаДаДаДа

 

Поддържайте определена температура през цялото денонощие

Преди всичко, нека споменем, че ако желаете да се отоплявате максимално ефективно, желателно е да използвате климатика в нормални температурни граници. Например, вечер, когато всички са вкъщи, може да настроите температурата да бъде между 20 °C и 22 °C.

Когато обаче сте извън дома, вместо да изключвате климатика изцяло, препоръчително е да го настроите в режим на работа при 17-18°C. Ако оставите климатика да работи през целия ден, когато ви няма, после много по-лесно ще достигнете до желаната температура (напр. 20°C), тъй като жилището няма да се е изстудило и климатикът ще работи нормално, без да влиза в интензивен режим на работа и няма да се нуждае от много електроенергия, за да затопли помещението.

 

 

 

Новини
About КондексБГ

One Comment
 1. Здравейте! Поздравявам Ви за изчерпателната статия! Би помогнала на много хора да намалят сметките си!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирай новия си климатик тук и участвай в томбола

РЕГИСТРИРАЙ СЕГА