Новини

ноември 22, 2016

Охладителен капацитет – как да сравняваме ябълки с ябълки

Производителите често декларират различни видове информация относно охладителния капацитет в тяхната документация. Това означава, че в много случаи клиентите сравняват ябълки с портокали. Тук ние обясняваме как различните охладителни мощности са означени с цифри различно и следователно – за какво трябва да внимавате, когато ги сравнявате.

Брутният охладителен капацитет (gross cooling capacity) се произвежда от климатичната система посредством топлообменника. Вентилаторите се ползват, за да придвижат въздуха през климатичната система. Това консумира енергия, която в крайна сметка се превръща в топлина. С тази топлина, произведена също в климатичната система, се намалява брутния охладителен капацитет. Резултатът е нетния охладителен капацитет (net cooling capacity).

Модерните прецизни климатични системи охлаждат въздуха без да го изсушават. Следователно, целият генериран охладителен капацитет се използва прецизно за това, което е необходимо: охлаждане на въздуха. В по-старите климатични системи и тези, които не са с компоненти с идеален размер или са с лошо решение за условията на връщания въздух, може да се получи така, че част от генерирания охладителен капацитет се използва неправомерно за изсушаване на въздуха по време на охладителния процес. Има загуби на полезен охладителен капацитет и климатичната система работи не толкова ефективно.

Целият сбор от генериран охладителен капацитет се нарича общ охладителен капацитет (total cooling capacity). Частта, която се използва конкретно за охлаждане на въздуха се нарича чувствителен охладителен капацитет (sensible cooling capacity). Всяка част от охладителния капацитет, ползвана неефективно и неправомерно за изсушаване на въздуха се нарича латентен охладителен капацитет (latent cooling capacity). В идеална ситуация, без нежелано изсушаване, чувствителният охладителен капацитет е равен на общия охладителен капацитет. Съотношението на чуствителен охладителен капацитет към общ охладителен капацитет се нарича „sensible heat ratio“ или накратко – SHR. В идеални условия, без отнемане на влага от въздуха, коефициентът SHR е 1.0.

И така, както се вижда, от съществено значение е да внимаваме, когато сравняваме подобни с подобни при сравнение на технически данни. Ако не сте сигурни дали в документацията на производителя се говори за брутния общ капацитет или за ефективния, ползваем чувствителен нетен капацитет, заслужава си да попитате преди да сравнявате данни от различни производители.

15123417_1372470696099430_5419284893388866956_o

От сайта на нашия партньор „STULZ“ – световен лидер в производството на прецизна климатична техника

Автор: Benjamin Petschke

https://www.stulz.de/en/newsroom/blog/news/cooling-capacity-how-to-compare-apples-with-apples/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=blog

Новини
About Desislava

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *